Wat mag en wat niet vanwege het spamverbod?

Spamverbod - BoekscoutblogOp de prachtige dag dat jouw boek verschijnt, stuurt Boekscout promotiemailings rond. Veel auteurs willen daarnaast ook  aan zakelijke instellingen laten weten dat hun boek nu bestaat en gekocht kan worden. Dat is natuurlijk prima. Denk er wel aan dat je je daarbij aan strenge wettelijke regels moet houden.  Wat moet je weten voordat je met een commercieel getinte e-mail of mailing zelf je boek gaat aanprijzen?

Algeheel spamverbod

Sinds 1 oktober 2009 geldt in Nederland een algeheel spamverbod. Het is conform de anti-spamwet onder andere niet toegestaan commerciële e-mails of mailings naar bedrijven (ook: kranten) te sturen als daarvoor niet vooraf uitdrukkelijk schriftelijk toestemming is ontvangen van de geadresseerde. Wees op dit punt alert, want de wet voorziet in zware sancties. Een bedrijf dat een ongewenste mailing toegestuurd krijgt, kan er simpel op de website van wetshandhaver ACM (voorheen OPTA) een klacht over indienen. De bal die dan gaat rollen, kan gemeen hard aankomen.

De wet geeft je dus een taak, voordat je iets gaat versturen. Je moet er bij iedereen in je doelgroep eerst toestemming voor vragen. Die toestemming moet je ook zwart op wit in huis hebben.

Hoe kun je nog meer laten weten dat je boek is verschenen?

Offline berichten

Commerciële berichten mogen wel op papier per post worden gestuurd, zonder dat daarvoor toestemming nodig is, mits de zending concreet is geadresseerd. Boekscout stelt daarvoor een exclusief voor jouw boek geschreven mailing beschikbaar die je kunt downloaden, printen en opsturen. Een bezoekje aan het bedrijf of de krant is ook toegestaan.

Persberichten

Voor persberichten gelden andere regels. Maar daar hoef je je niet druk om te maken. Boekscout doet dat namelijk voor je. Je kunt in ons persberichtensysteem zelf aangeven waar je het persbericht naartoe gestuurd wilt hebben. Op de dag dat je boek verschijnt, sturen we het persbericht rond en zijn de juiste media op de hoogte van het bestaan van jouw boek.

Dit unieke systeem is uitsluitend beschikbaar voor auteurs van Boekscout.

Hoe te handelen als je een bericht naar het buitenland wilt versturen?

Volgens de website van de ACM geldt het Nederlandse spamverbod voor verzenders en opdrachtgevers van berichten die zich in Nederland bevinden. Voor het verzenden van berichten naar landen binnen de Europese Economische Ruimte gelden ook gewoon de Nederlandse regels.

Wil je een commercieel bericht naar een adres in een land buiten de Europese Economische Ruimte sturen, dan gelden voor jou de regels van het land waar je mailing naartoe gaat. Verzend je berichten naar bijvoorbeeld Japan? Dan zul je je dus moeten houden aan de Japanse regels.

We wensen je veel plezier en succes met het promoten van je boek!

Jorine

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Promotie, Regelgeving met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.