Wat is een geschikte coverfoto voor jouw boek?

Geschikte cover - BoekscoutblogOp internet zijn ontzettend veel afbeeldingen te vinden die prachtig zouden staan op de voorkant van een boek. Alleen, wanneer is een foto of illustratie daadwerkelijk geschikt als coverfoto voor jouw boek? En waarom is het zo belangrijk om een goede afbeelding te gebruiken?

 

Afbeeldingen van internet

Regelmatig krijgen wij van auteurs de vraag of een op het internet gevonden afbeelding gebruikt kan worden voor de voorkant van een boek. Waarom kan dit niet?

De afbeelding is door iemand gemaakt en dat betekent dat hier automatisch auteursrechten aan verbonden zijn. Zonder schriftelijke toestemming van de betreffende eigenaar kan deze afbeelding dus niet gebruikt worden.

Dat is weliswaar jammer, maar ook begrijpelijk. Tekeningen van bijvoorbeeld Dick Bruna zouden anders niet alleen in zijn boeken terug te vinden zijn, maar ook in allerlei andere boeken. Hij heeft in al die jaren heel wat tijd en energie in zijn werk gestoken. De tekeningen van onder andere Nijntje zijn zijn handelsmerk en zijn manier om geld te verdienen.

Originaliteit

Daarnaast zou de originaliteit van jouw boek in het geding kunnen komen. Foto’s die je van het internet haalt, zijn ook daar voor iedereen zichtbaar, maar in een andere context.

De cover is juist zo belangrijk voor de verkoopkansen van jouw boek. Daarom gaan wij graag samen met jou op zoek naar een prachtige coverafbeelding. Waar moet je bij die zoektocht nu precies op letten?

We mogen niet vergeten dat je een behoorlijke periode aan je boek gewerkt hebt en dat het haast aanvoelt als ‘jouw kindje’. Maar je zult ontdekken dat een potentiële koper andere gevoelens zal hebben bij het zien van jouw boek dan jij.

Probeer bij het kiezen van een afbeelding voor de cover in de huid te kruipen van deze potentiële koper. Kijk er zo objectief mogelijk naar. Die afbeelding heeft wellicht een grote emotionele waarde voor jou, maar als je objectief naar de plaat kijkt, maakt een cover met die afbeelding je dan nieuwsgierig naar het boek zelf? Is het antwoord hierop nee, dan is de afbeelding commercieel niet aantrekkelijk genoeg. Er is geen betere manier om hierover iets duidelijk te maken, dan covers laten zien die de juiste commerciële waarde hebben:

Een aantal coverfoto’s van Boekscout-boeken met een eigen foto/illustratie

Een aantal coverfoto’s van Boekscout-boeken met een eigen foto/illustratie

Door een passende coverfoto te kiezen, weet je direct ook in welke hoek je boek gezocht moet worden. Zo is ‘Gebroken masker’ duidelijk een roman, ‘Camping BlueBubbels’ valt onder de categorie jeugdboeken en ‘Laten we spelen’ is een thriller. Wie naar een bepaalde categorie zoekt, wordt met een goede coverafbeelding dus automatisch in de juiste richting geleid.

Ander perspectief

Een foto kan al door het veranderde perspectief een geheel andere lading krijgen. Aan welke perspectieven je kunt denken lees je onder andere op:

http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/basiskennis/compositie_10_tips_voor_het_maken_van_betere_fotos.asp

en

http://www.cursus-fotografie.nl/compositie-dynamisch.php.

Kun je in je eigen omgeving geen goede afbeelding vinden? Geen probleem. We bieden je de gratis optie om een illustratie uit te zoeken op de stockfoto-website www.fotolia.com. Daar vind je ontzettend veel door professionals gemaakte afbeeldingen. Ook hier wordt er veel gespeeld met perspectieven en verschillen in diepte. Die diverse invalshoeken maken afbeeldingen vaak interessant om naar te kijken.

Een aantal coverfoto’s van Boekscout-boeken met een Fotolia-foto

Een aantal coverfoto’s van Boekscout-boeken met een Fotolia-foto

Het is de uitdaging om op zoek te gaan naar een afbeelding die ervoor zorgt dat de potentiële koper wordt geprikkeld en zich afvraagt: “Waar gaat dit boek over?” De kans is op dat moment vele malen groter dat hij/zij wordt aangezet om te willen lezen waar het boek precies over gaat. Probeer buiten de bekende kaders te treden en stel je open voor suggesties waar je in eerste instantie niet aan gedacht had. De fantasie die je hebt gebruikt om het boek te schrijven, mag ook gebruikt worden voor het uitzoeken van een coverfoto.

Heb je een afbeelding gevonden, maar je twijfelt over de kracht ervan, dan kun je uiteraard altijd aan de bel trekken, zodat wij je verder kunnen helpen!

In een volgende blog zullen wij het gaan hebben over het promoten van een boek. Hoe doe je dat en waar kun je zoal aan denken?

Marijke

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Berichten van de uitgever, Cover en uitstraling, Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.