Wat bepaalt jouw kans bij een traditionele uitgever?

kans bij traditionele uitgever - BoekscoutblogIn Nederland heeft één op de vijftien mensen de ambitie om een boek te schrijven. Volgens Lira, de stichting voor de literaire rechten van auteurs, wordt slechts één procent van de ingezonden manuscripten bij een traditionele uitgever daadwerkelijk uitgegeven. Maar hoe wordt bepaald welk manuscript wel wordt uitgegeven en welk niet? In deze blog geef ik je daar graag meer informatie over.

Waar is de overweging voor een traditionele uitgever op gebaseerd?

Uitgeverijen zijn commerciële instellingen en hebben een winstoogmerk. Ze willen dus graag boeken verkopen. De traditionele uitgeverij zal dus goed de verkoopmogelijkheden van elk binnengekomen manuscript bekijken. De drie belangrijkste punten die hierin meewegen zijn:

  1. De auteur
  2. Inhoud van het manuscript
  3. De verkoopbaarheid?

big lot of document pile

Hoe wordt er naar jou als debuterende auteur gekeken?

Het belangrijkste verkoopargument in de boekenwereld is de naamsbekendheid. Je vraagt in de boekhandel bijvoorbeeld eerder naar ‘het nieuwste boek’ van Dan Brown dan naar een vage titel. Dit maakt het voor een debuterende auteur erg lastig om bij een traditionele uitgever binnen te komen. Debuterende auteurs hebben namelijk geen naamsbekendheid die ze mee kunnen brengen naar een uitgever. Er moeten dus andere verkoopargumenten zijn, wil een traditionele uitgeverij met hen in zee gaan. Veel debuterende auteurs kunnen geen andere verkoopargumenten meebrengen naar een traditionele uitgeverij. De kans om jouw debuutroman bij een traditionele uitgever uit te laten geven, is dus ontzettend klein.

Hoe kijken traditionele uitgeverijen inhoudelijk naar jouw manuscript?

De inhoud van jouw manuscript is natuurlijk erg belangrijk. Elke uitgeverij zal zich bij binnenkomende manuscripten afvragen of de inhoud van het boek bij haar uitgeverij past. Veel uitgeverijen hebben hun boeken in bepaalde fondsen ingedeeld en jouw manuscript moet dan wel binnen één van die fondsen passen. Ook moet jouw verhaal wel iets toevoegen bij een uitgeverij. Misschien hebben ze al een dergelijk boek uitgegeven. Dan heb je net de boot gemist.

Spelfouten spelen hier ook een belangrijke rol. De auteur is namelijk bij elke uitgever in ons land verantwoordelijk voor de aanlevering van een foutloos manuscript. Vaak worden enkele tikfoutjes je wel vergeven, maar als het manuscript fouten bevat, wordt het in bijna alle gevallen meteen afgewezen. Zorg er dus voor dat jouw manuscript niet één taalfout meer bevat voordat je het opstuurt naar een uitgeverij.

Kan een traditionele uitgever genoeg boeken verkopen?

Als traditionele uitgeverijen het over verkoopaantallen hebben, praten ze al gauw over duizenden exemplaren. Dat ze dit gegeven in hun overweging mee moeten nemen, heeft alles te maken met de druktechniek die ze voor hun boeken hanteren.

Een Druckerei für Tageszeitungen, Transport der Zeitungentraditionele uitgeverij drukt haar boeken namelijk vaak in offset. Dit is een bepaalde druktechniek die erg hoge voorbereidingskosten met zich meebrengt. De uitgever investeert dus al flink in de druk van het boek, zelfs nog voordat er ook maar één velletje bedrukt is.

 

Om al deze kosten te kunnen spreiden, moet de traditionele uitgever duizenden boeken tegelijk drukken. Zo kan hij de kostprijs per boek laag houden. Het gevolg is dan wel, dat een traditionele uitgever meteen met een voorraad zit. En deze voorraad moet natuurlijk wel verkocht  kunnen worden. De traditionele uitgever zal zich dus bij elk manuscript dat binnenkomt, moeten afvragen of hij die duizenden exemplaren kan verkopen.

Je zult nu wel begrijpen dat de lat bij een binnenkomend manuscript dus flink hoog ligt.

Wat gebeurt er als je een contract bij Boekscout hebt en een traditionele uitgever is ook geïnteresseerd?

Mocht je bij ons onder contract staan, en een gerenommeerde traditionele uitgever zou je boek ook willen uitgeven, dan zijn we van harte bereid om daaraan mee te werken. Het komt zelden voor, maar het is wel eens gebeurd. Uiteraard willen we je zo’n kans, als die zich serieus voordoet, niet ontnemen.

Anoek

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.