Tips voor het schrijven van een goed jeugdboek van Mel Wallis de Vries

Tips voor jeugdboek schrijven - BoekscoutblogEen goed jeugdboek schrijven is niet altijd even makkelijk en soms is een beetje hulp dan ook zeker welkom. Jeugdboekenschrijfster Mel Wallis de Vries (Wreed, Shock, Vals) schrijft al sinds 2005 jeugdboeken en won drie keer de Prijs van de Jonge Jury. Dit jaar is ze ook weer genomineerd voor de Hebban Awards in de categorie Young Adult Nederlands. Voor alle auteurs die hun zinnen hebben gezet op het schrijven van een goed jeugdboek, geeft zij aan Boekscout vijf van haar gouden schrijftips.

1.    Begin met actie, geef later pas uitleg.

Dit is een van de beste tips. Maak je eerste hoofdstuk of bladzijde zo spannend mogelijk. Laat iemand ontvoerd worden, pijn lijden, doodgaan; verzin maar wat!
Zorg er in ieder geval voor dat iedereen wil weten hoe het verhaal afloopt.

2.    Verstop de oplossing aan het begin

Een spannend verhaal schrijven, is te vergelijken met puzzelen. In elk hoofdstuk moet je puzzelstukjes (hints) verstoppen, zodat de lezer aan het eind van het boek de puzzel kan oplossen.  Zorg er in ieder geval voor dat je de lezer te slim af bent!

3.    Actie, actie, actie!

Een spannend verhaal zonder actie, is als een kabbelend beekje: slaapverwekkend! Dus laat je hoofdpersoon maar in het donker fietsen, met de verkeerde vrienden omgaan, en domme beslissingen nemen: het zal je verhaal spannender maken.

4.    Geef de hoofdpersonen weinig tijd, en verkort die nogmaals

Maak het je hoofdpersonen maar flink lastig. Als je hoofdpersoon pas na drie jaar zijn moordenaar tegenkomt, dan zullen de meeste lezers teleurgesteld afhaken. Maar als je diezelfde hoofdpersoon een dag geeft om zijn leven te redden, dan heb je waarschijnlijk een pageturner geschreven.

5.    Schrijf niets wat je zelf niet zou willen lezen

Je bent zelf je beste testpersoon. Als jij het saai vindt, dan vinden je lezers dat waarschijnlijk ook. Dus probeer altijd een boek te schrijven waarvoor je zelf ook naar de boekhandel zou gaan.

Succes met schrijven!

Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Schrijftips met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.