Schrijftips: Hoe ontwikkel je een personage?

Boekscoutblog hoe ontwikkel je een personageVoor het schrijven van je verhaal heb je uiteraard personen nodig. Karakters die je verhaal vertellen en dingen beleven. Maar het kan heel lastig zijn om deze geloofwaardig neer te zetten. En dan de vraag: hoe ontwikkel je een personage? Om je hierbij een handje te helpen, hebben we 10 handige schrijftips voor je verzameld. Lees snel verder en ontdek hoe jij het perfecte personage neerzet.

 

 

1.    Maak een lijstje

Maak per persoon een lijstje met eigenschappen, zowel uiterlijke als innerlijke kenmerken. Zo leer je je personage kennen, maar het is ook handig om hier bij het schrijven op terug te vallen. Op den duur gaan de figuren voor je leven en zal je het lijstje niet meer nodig hebben. Let op dat je niet te veel personages bedenkt, dat maakt het onoverzichtelijk. Voor meer tips over het maken van een lijstje, klik dan hier.

brainstorm personage - Boekscoutblog

2.    Bepaal de eigenschappen van je personage

Hoe kom je nou aan die specifieke eigenschappen? Je kunt hiervoor de mensen uit je omgeving gebruiken. Van hen weet je misschien al bepaalde details uit hun karakter die handig kunnen zijn voor je personage. Maar ook uiterlijke kenmerken zijn van belang om een persoon vorm te geven.

Een oefening: zet eens een paar dagen de pet op van observeerder. Let goed op de mensen om je heen en kijk naar hun gebruiken. Hoe beweegt iemand zich? Hoe praat iemand? Zelfs hoe een persoon ruikt kan heel bepalend zijn. Ga bijvoorbeeld op een terras zitten en zet je oren en ogen goed open. Luister naar de gesprekken om je heen en kijk hoe mensen reageren op anderen en let op hun houding.

3.    Prikkel je creativiteit

Gebruik ook zeker je fantasie. Om die aan te wakkeren moet je je bepaalde scenario’s voorstellen. Stel ik ben … Stel ik heb … Wat zou er dan gebeuren? Hoe zou mijn leven eruitzien? Laat hierin je creativiteit de vrije loop en schrijf een bepaald scenario uit.

4.    Kies een emotie

Het is van groot belang dat de personages ook voor het lezerspubliek gaan leven. Ze kunnen van de hoofdpersoon gaan houden en hierdoor meevoelen. Maar het hoeft niet altijd een ‘goede’ emotie te zijn. Ze kunnen ook  juist heel boos of verontwaardigd worden door de keuzes die een persoon maakt. Als er een emotie wordt opgeroepen, betekent dit vaak dat de personages realistisch zijn. Geef ze daarom bepaalde gevoelens en emoties mee. Verliefdheid of juist wraak of verdriet.

5.    Zie jezelf als inspiratiebron

Je kunt je personages ook baseren op jezelf. Het is soms makkelijker om te schrijven over iemand die op je lijkt. Saskia Noort schrijft bijvoorbeeld regelmatig over vrouwen van haar eigen leeftijd. Dat zijn figuren waar zij zich makkelijk mee kan staven. “Haar kracht is haar inlevingsvermogen”, wordt gesteld in een artikel van de Volkskrant. Op die manier komt de belevingswereld het meest overeen met de werkelijkheid en dat kan de lezer voelen.

6.    Gebruik een vergrootglas

Ieder mens heeft specifieke eigenschappen. Iemand heeft een kort lontje, een ander laat gemakkelijk over zich heen lopen, weer een ander legt snel contact of heeft een erg goed geheugen. Met zo’n kenmerk geef je je personage karakter. Een gevoel of eigenschap uitvergroten werkt stimulerend bij het creëren van een personage.

Een oefening: neem een slechte eigenschap van een persoon uit je omgeving in gedachten. Blaas deze op en bedenk je wat er anders zou gaan in zijn of haar leven als dit deel van het karakter overheersend zou zijn.

7.    Doe research

Hoewel je veel kunt overlaten aan je eigen verbeelding, is er voor sommige onderwerpen onderzoek nodig. Tommy Wieringa deed dat voor zijn bestseller ‘Joe Speedboot’, omdat de hoofdpersoon in een rolstoel zit. “Ik had iemand nodig die niet beweegt, iemand die claustrofobisch opgesloten zit in zijn eigen lichaam. Ik dacht toen terug aan een jongen op mijn oude school (…) Voor het boek heb ik hem weer opgezocht en heb ik alle ‘ranzige’ details van zijn schoolleven gevraagd.” Tommy Wieringa laat zien hoe je, door middel van research een personage geloofwaardig kan maken. Dit doe je door het toevoegen van details, die naar waarheid zijn opgeschreven.

8.    Introduceer je personage

Als je de spelers in je plot hebt bepaald, is het de bedoeling om deze in je verhaal te introduceren. Dat betekent niet dat je het lijstje dat je voor elk personage hebt gemaakt, volgens tip 1, aan het begin van je verhaal al uit de doeken moet doen. Het is juist interessant om de lezer gaandeweg het verhaal meer van het personage te laten zien en hem of haar te leren kennen. Leg bijvoorbeeld uit waarom iemand op een bepaalde manier reageert, door de achtergrond van de persoon weer te geven.

9.    Laat ze wat meemaken

Je maakt een personage levensecht als hij of zij een ontwikkeling doormaakt. Een voorbeeld: een politieagente heeft een nare schietpartij meegemaakt. De eerste keer dat ze daarna weer met een pistool op pad gaat, is voor haar vast confronterend. Bedenk wat er door haar heen gaat en schrijf dat op. Als je die emotie weet te pakken, maak je je verhaal geloofwaardig.

10.    Focus op de onderlinge verbanden

De relaties tussen de personen uit je verhaal, zijn van groot belang. Vinden ze elkaar aardig of tolereren ze elkaar? Hebben ze misschien in het verleden een relatie gehad? Of hangt er nog een zekere spanning? Introduceer dit op het moment dat er bijvoorbeeld een ruzie ontstaat en leg de situatie dan uit. Of laat het ze zelf vertellen, in een gesprek met een ander personage.

Dat waren ze. We hopen dat je met deze praktische tips aan de slag kunt. Wacht niet langer en ga van start met het ontwikkelen van jouw personages en schrijf je verhaal!

Marije

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Schrijftips met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.