Samenwerken met een illustrator

samenwerken illustrator - BoekscoutblogIllustraties kunnen je boek soms net dat beetje extra geven of onmisbaar zijn als het gaat om bijvoorbeeld een boek met korte kinderverhalen. Maar als je zelf niet echt goed bent in tekenen dan kan het een idee zijn om een illustrator te vragen dit voor je te doen. In deze blog besteden wij aandacht aan dit onderwerp, zodat wij je kunnen helpen bij het vinden van de perfecte illustrator! Hieronder vind je een uitleg over wat er komt kijken bij een samenwerking met een illustrator.

Heeft Boekscout illustratoren in dienst?

Wekelijks krijgen wij verschillende vragen over dit onderwerp: “Hebben jullie illustratoren in dienst? Ik wil graag illustraties in mijn boek, verzorgt Boekscout die? Hoe vind ik een goede illustrator?” Het antwoord is: nee, Boekscout heeft geen illustratoren in dienst. Wel worden wij regelmatig door illustratoren benaderd met de vraag of zij illustraties kunnen verzorgen. Al deze freelance illustratoren hebben wij verzameld op een lijst. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze lijst, neem dan contact op met jouw contactpersoon op de Manuscriptenafdeling. Dit kan via http://boekscout.nl/contact/contact-formulier.asp.

Waar let ik op bij het vinden van de juiste illustrator?

Afbeelding blog samenwerking illustratorBedenk vooraf goed wat voor soort verhaal je hebt geschreven en welke techniek het beste bij de sfeer van het verhaal past. Bijvoorbeeld zachte kleurpotloodtekeningen bij een boek met lieve verhaaltjes of juist lekkere, heftige verf voor een prentenboek over boos-zijn.

En dan is er nog de vraag hoe de tekeningen gemaakt worden. Ga je voor illustraties die direct op de computer gemaakt worden of kies je een illustrator die zijn illustraties op papier (of op doek) maakt en die later worden gedigitaliseerd? Dit zijn allerlei zaken waar je goed over na moet denken. Want de illustraties bepalen immers grotendeels de sfeer in het boek.

Wanneer je helder hebt welke stijl er goed bij jouw boek zal passen, begint de zoektocht naar de juiste persoon. Het internet biedt hierin tegenwoordig een uitkomst. Bekijk de website of het cv van een illustrator. Hier vind je vaak het portfolio waarin verschillende illustraties worden weergegeven. Hierdoor krijg je een beeld van wat deze illustrator maakt en wat zijn of haar stijl is. Vervolgens kun je contact zoeken met de persoon waarvan de illustraties je aanspreken. Illustratoren zijn professionals. Laat hen het verhaal eens lezen, zonder dat zij van jouw ideeën weten. Je zal verstelt staan van het resultaat. Leg dit vervolgens naast jouw idee om zo tot illustraties te komen die goed bij het verhaal passen.

Ik heb een illustrator gevonden, en nu?

Samenwerken met een illustrator kan op verschillende manieren. Speciaal gemaakte illustraties, kiezen uit het portfolio van de illustrator, tegen kostprijs of tegen verdeling van de royalty’s. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Wanneer je het onderstaande stappenplan aanhoudt bij de bespreking met een illustrator, kan het niet fout gaan.

  • Stap 1: Bepaal of de illustrator speciaal illustraties voor jouw boek maakt, of dat je kunt kiezen uit bestaande illustraties.
  • Stap 2: Bespreek de rechten van de afbeeldingen. Mag de illustrator de afbeeldingen ook aan anderen verkopen of heb je het alleenrecht op deze afbeeldingen?
  • Stap 3: Overleg over het formaat van de illustraties. Hiervoor is het belangrijk dat je éérst met Boekscout praat over het uiteindelijke formaat van je boek. Zodra dat bekend is, kunnen wij instructies geven over het formaat van de tekeningen. Illustraties dienen namelijk aan een aantal eisen te voldoen.
  • Stap 4: Spreek af binnen wat voor termijn je de illustraties ontvangt. Dit is niet alleen voor jouzelf handig, maar zeker ook voor Boekscout belangrijk om te weten. Zo kunnen wij alvast rekening houden met het verschijnen van jouw boek in onze planning.
  • Stap 5: Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Bespreek de vergoeding. Vraagt de illustrator een uurloon of betaal je per illustratie? Gaat hij akkoord met een deel van de opbrengst van het boek achteraf? Of vindt hij het alleen al leuk om zijn portfolio uit te breiden? Bespreek dit voordat de illustrator aan de slag gaat. Zo voorkom je een discussie en verrassingen achteraf. Boekscout neemt op geen enkele manier deel aan de onderhandelingen. Hiervoor ben je als auteur zelf verantwoordelijk. Wanneer er kosten gemoeid zijn met het maken van de illustraties, zijn de kosten voor jouw eigen rekening.
  • Stap 6: De illustraties, volgens instructie, aanleveren bij Boekscout.
  • Stap 7: Denk ook na of je de naam van de illustrator alleen binnenin genoemd wil hebben of ook op de cover van het boek.

De belangrijkste tip

Maak vooraf heldere afspraken met de illustrator. Dit voorkomt discussie en teleurstellingen achteraf. Zowel voor jezelf, als voor de illustrator.

Als je je bij het contact met een illustrator aan het bovenstaande stappenplan houdt, kan het bijna niet meer fout gaan. Vertrouw verder op je boerenverstand. Voelt iets niet goed? Maakt dat dan bespreekbaar bij de illustrator.

Ik wens je heel veel succes!

Cindy

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Illustraties met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.