Leestekens: hoe ga je daarmee om?

Leestekens interpunctie - BoekscoutblogIn een boek draait het vooral om de inhoud, maar ook leestekens vormen een belangrijk onderdeel. Leestekens zorgen namelijk voor duidelijkheid in je verhaal. Er zijn veel verschillende leestekens, maar wij staan hier stil bij één ervan: het aanhalingsteken. Dit is voor veel auteurs het lastigste onderdeel. Maar als je het eenmaal weet, zul je zien dat het eigenlijk best meevalt. Deze blog geeft je het benodigde inzicht.

Regels leestekens bij Boekscout

Er zijn regels voor het gebruik van leestekens (ander woord hiervoor: ‘interpunctie’). Die worden bijvoorbeeld heel helder beschreven in de Schrijfwijzer (2007). Dit is een breed geaccepteerd handboek voor de Nederlandse taal. Boekscout heeft voor het gemak van de schrijvers een document opgesteld waarin de leestekenregels bondig zijn samengevat. Klik hier om dat op je scherm te krijgen.  In dit document wordt onder andere uitgelegd hoe omgegaan moet worden met aanhalingstekens in citaten.

Preview interpunctiedocument

Voorbeelden van de regels bij Boekscout

– Iets wat regelmatig fout gaat, is de plaats van het aanhalingsteken bij de komma in een citaat.
Hieronder een voorbeeld:

1. “Ik ga niet naar huis”, zei hij.
2. “Wij”, vervolgde hij, “gaan nog niet naar huis.”

In de twee voorbeelden gaat het om ‘citaatinbedding’. Het citaat in de eerste zin is: “Ik ga niet naar huis” en in de tweede zin: “Wij gaan nog niet naar huis.”
‘Zei hij’ en ‘vervolgde hij’ duiden de sprekers van de citaten aan en horen niet bij de citaten zelf. Het aanhalingsteken wordt daarom voor de komma geplaatst.

– Gedachten hoeven niet tussen aanhalingstekens geplaatst te worden, omdat deze niet uitgesproken worden. Indien een gedachte wel hardop wordt uitgesproken, komen er wel aanhalingstekens.

– Sommige woorden in je verhaal hebben meer nadruk nodig. Ze zijn bijvoorbeeld sarcastisch bedoeld of zelfverzonnen. Deze woorden hebben een ‘speciale status’. Het is belangrijk dat tussen deze woorden en citaten een onderscheid wordt gemaakt. Als je de citaten tussen dubbele aanhalingstekens hebt geplaatst, kunnen de woorden met een speciale status tussen enkele aanhalingstekens geplaatst worden. Andersom mag ook, zolang hiermee maar consequent wordt omgegaan. Bijvoorbeeld: “Donald Trump, de ‘goeierik’, doet of hij zuster Theresa is”, zei Frederique.

De Schrijfwijzer

De Schrijfwijzer heeft een eigen website waar in beperkte mate gratis informatie te vinden is over verscheidene onderwerpen. Klik hier voor de website van de Schrijfwijzer. In de Schrijfwijzer (het boek) worden naast de leestekens ook veel taalkundige onderwerpen uitgelegd. De Schrijfwijzer is te verkrijgen via Bol.com en boekhandels.

 Volgende maand

Heb jij de aanhalingstekens in jouw verhaal minder consequent toegepast? Geen nood! Wij kijken natuurlijk ook naar de inhoudelijke kant van je verhaal. We zullen een manuscript nooit afwijzen op enkel inconsequenties in de interpunctie. Maar of je je manuscript nou al wel, of nog niet naar ons hebt toegestuurd, we helpen je graag verder op weg. Zorg dat je onze volgende blog niet mist. Daarin legt Boekscout namelijk uit hoe je de zoek- en vervangfunctie van Microsoft Office Word™  kunt gebruiken om taalfouten en inconsistent leestekengebruik op te sporen.  Met die functie kun je in een mum van tijd de leestekens aanpassen.

Ajlina

 

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Taal, interpunctie en opmaak met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.