Hoe weet je of een foto van voldoende kwaliteit voor druk is?

Boekscoutblog kwaliteit foto'sMisschien lijkt een foto er goed uit te zien wanneer je deze thuis print, maar het kan zijn dat deze niet geschikt is voor druk in een boek. Maar hoe weet je nu of je foto van voldoende kwaliteit is om in of op je boek te kunnen gebruiken? In deze blog vind je het antwoord.

 

De werkelijke grootte van een afbeelding op je computer

Voor een goede afdruk is het belangrijk dat een afbeelding op je computer van origine minimaal 400 kB is. Vaak geldt: hoe meer kB’s, hoe beter de kwaliteit. Het aantal kB’s kun je  eenvoudig controleren door met je rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en te kiezen voor de optie Eigenschappen. Je krijgt dan een tabblad te zien, waarop je achter de grootte kunt zien hoeveel kB de afbeelding precies heeft:

Voorbeeld aantal kB- Boekscoutblog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je een kleine foto aanlevert (pasfotoformaat), dan dient de afbeelding minimaal 150 kB te zijn. Mocht je de foto willen uitsnijden uit een grotere afbeelding,  dan is het belangrijk dat je controleert of de originele afbeelding minimaal 400 kB is. Wanneer dit niet het geval is, dan kun je ervan uitgaan dat de uitsnede niet voldoende is voor druk.

Is de afbeelding minder dan 400 kB? Dan is deze niet geschikt voor druk op de maximale grootte van het boek.  Het levert helaas geen goed resultaat op wanneer je de afbeelding gaat vergroten naar 400 kB. De kwaliteit van de afbeelding gaat sterk achteruit. Je ziet dit meestal direct, doordat de afbeelding ‘blokkerig’ of onscherp wordt. Dit is natuurlijk zonde en het maakt hem niet geschikt om in een professioneel boek te kunnen plaatsen.

Afbeelding minder dan 400 kB - Boekscoutblog.jpg

 

 

Afbeelding van minder dan 400 kB

Vergrote afbeelding - Boekscoutblog

 

 

 

Vergrote afbeelding. De afbeelding heeft weliswaar meer kB, maar is onscherp geworden.

 

Afbeeldingen of foto’s ontvangen wij graag in een JPG-bestand. TIF- en PDF-bestanden zijn ook mogelijk. Afbeeldingen met uitgangen als .gif en .bmp zijn niet bruikbaar voor een goede afdruk op papier.

Scherpte van een afbeelding

Zorg ervoor dat de afbeeldingen altijd haarscherp en helder zijn. Als je de afbeelding op de computer opent en deze schermvullend zet (bijvoorbeeld met het fotoprogramma Windows Photo Viewer), dan mag deze geen blokjes bevatten.

Focus van de lens

Bekijk de afbeelding die je wilt gebruiken goed. Soms is een foto onbedoeld ingezoomd op bijvoorbeeld de achtergrond (zie foto hieronder), terwijl de focus op iets op de voorgrond moet liggen. De wielrenners op deze foto zijn onscherp afgebeeld.

Focus van de lens - Boekscoutblog kwaliteit foto's

Belichting

Het is ook belangrijk om de belichting van de foto in de gaten te houden. Wanneer een foto overbelicht of juist onderbelicht is, kan deze foto nooit goed afgedrukt worden.
Overbelichte foto’s hebben te veel licht, waardoor deze heel flets en vlekkerig worden afgedrukt.
Onderbelichte foto’s zijn te donker, waardoor juist heel belangrijke details verloren gaan. Om deze reden kunnen wij deze foto’s niet voor druk gebruiken.

Belichting- Boekscoutblog kwaliteit foto'sHet is beter om in dergelijke situaties andere foto’s te kiezen of om nieuwe foto’s te maken. Mocht je straks in het productieproces zitten en je hebt twijfels over de scherpte van een afbeelding, dan kun je dit gerust aan ons voorleggen.

Het scannen van foto’s of illustraties op A4-formaat of kleiner

Heb je getekende illustraties om in je boek te plaatsen, of heb je juist oude, afgedrukte foto’s of brieven? Wanneer je zelf een goede scanner hebt, kun je tekeningen op A4-formaat of kleiner zelf scannen. Houd dan rekening met het volgende:

 

 • Lijnen en kleuren zullen duidelijk zichtbaar moeten zijn. Lichte potloodtekeningen kunnen vaak niet goed gescand worden. Het is dan beter om de illustratie met een fineliner of stift over te trekken.
 • Zorg ervoor dat het scanprogramma is ingesteld om afbeeldingen te scannen met een minimale resolutie van 300 dpi. Raadpleeg eventueel de gebruiksaanwijzing van je scanner.
 • Is de scanplaat schoon? Dus liggen er geen haartjes of stof op?
 • Druk de scanplaat goed aan, dit geeft het beste resultaat.
 • Let bij gevouwen brieven erop of de tekst nog leesbaar is.
 • Plaatjes kleiner dan A4 kun je het beste in het midden van de plaat leggen.
 • Mocht je hele oude foto’s willen scannen, bekijk dan goed of deze van zichzelf scherp genoeg zijn. De kwaliteit van oude afbeeldingen is natuurlijk minder dan de foto’s die op dit moment gemaakt kunnen worden, maar bekijk wel of wat je wilt afbeelden duidelijk zichtbaar is.

Kun je zelf niet scannen, vraag dan of iemand uit je omgeving je hierbij wil helpen of laat de foto’s scannen bij een copyshop bij jou in de buurt.

Het fotograferen van (kunst)werken groter dan A4-formaat

(Kunst)werken groter dan A4 of ruimtelijke werken kun je fotograferen met een digitale fotocamera. Zorg ervoor dat de digitale fotocamera is ingesteld  op het nemen van foto’s met de hoogste resolutie. Zorg voor goede belichting, zodat je foto’s niet te donker of juist te flets worden.

Een statief kan een goed hulpmiddel zijn om de foto zo scherp mogelijk te maken. Let er altijd goed op dat je recht voor je onderwerp staat.

Foto’s van een mobiele telefoon

Foto's van een mobiele telefoon- Boekscoutblog kwaliteit foto'sDe kwaliteit van de camera’s van mobiele telefoon is de laatste jaren zeer vooruit gegaan. Houd er wel rekening mee dat deze camera’s erg gevoelig zijn voor de juiste belichting. Wanneer het schemerig of donker is, dan zijn deze foto’s vaak erg ‘blokkerig’ en daardoor niet geschikt voor druk. Ook kan de flits soms geen goed resultaat opleveren.

 

Het versturen van afbeeldingen per e-mail

Wanneer je afbeeldingen per e-mail stuurt, dan worden deze afbeeldingen soms onbedoeld automatisch verkleind door je e-mailprogramma. Zorg ervoor dat je in je e-mail kiest voor: toevoegen als bestand. Wanneer je namelijk kiest voor toevoegen foto dan comprimeert het e-mailprogramma de foto automatisch.

Mochten de foto’s samen meer dan 3 mB zijn, dan kun je ze via www.wetransfer.com naar ons mailadres sturen. Dit is een handige en gebruiksvriendelijke site, waar je grote bestanden mee kunt versturen.

Deze website werkt als volgt:

 1. Klik op het plusteken voor Kies bestanden. Je kunt nu bladeren in je computer en je bestand opzoeken. Heb je meerdere bestanden die je wilt toesturen, dan zal je deze handeling een paar keer moeten uitvoeren.
 2. Vul het e-mailadres van de persoon waar je de bestanden naartoe wilt sturen bij ontvanger in.
 3. Vul je eigen e-mailadres in bij vul je e-mailadres in.
 4. Tik een berichtje (optioneel).
 5. Tot slot: klik op Transfer. Het bestand wordt verstuurd. Klik de website pas weg op het moment dat de pagina 100% aangeeft. Je bestanden zijn dan pas verzonden.

Je zult in je eigen mailbox een bevestiging krijgen dat de bestanden zijn verzonden en je zult ook nog een e-mail krijgen op het moment dat de ontvanger de bestanden heeft gedownload.

Tot slot

Behalve de optie om eigen foto’s aan te leveren, biedt Boekscout de mogelijkheid om foto’s van fotografen voor je te regelen. We maken  gebruik van de website Fotolia. Mocht je interesse hebben, laat het je contactpersoon gerust weten. Dan helpen we je verder.

Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je in of op je boek opneemt vrij zijn van auteursrechten. Meer informatie hierover kun je terugvinden in één van onze eerder geschreven blogs: http://www.boekscoutblog.nl/auteurs-en-portretrecht-waar-moet-je-op-letten/

Mocht je graag meer informatie willen hebben over wat nu juist een geschikte coverfoto voor je boek is, dan kun je terecht op de volgende pagina: http://www.boekscoutblog.nl/wat-is-een-geschikte-coverfoto-voor-jouw-boek/

Veel succes!

Chantal

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Illustraties met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.