Hoe schrijf je een biografie?

Biografie - BoekscoutblogIedereen heeft herinneringen die zo veel impact hebben dat je ze altijd zult blijven onthouden. Maar wat als je jouw levensverhaal op papier wilt zetten, zodat je dit met anderen kunt delen? Waar begin je en wat is nu precies de moeite waard om te vertellen?

Om direct met de deur in huis te vallen: jouw verhaal is de moeite waard om verteld te worden. Dat is regel nummer één. Elk verhaal is bijzonder. Wij geven je graag een aantal tips mee om je biografie helder op papier te krijgen. Bij het schrijven van een biografie sta je er niet alleen voor. Op bijvoorbeeld http://www.schrijvenonline.org/tips/vijf-tips-voor-autobiografisch-schrijven kun je de nodige informatie vinden die je goed zou kunnen gebruiken. Er zijn veel manieren om jouw verhaal aan het papier toe te vertrouwen en dit is een handreiking om je daarbij te helpen.

Facebook 18-12

Tip 1. Begin bij het begin: verzamel herinneringen

Je maakt als mens heel wat mee en hier kun je op verschillende manieren aan herinnerd worden. Pak je oude fotoboeken er weer eens bij of bekijk die filmpjes die je destijds hebt gemaakt tijdens een vakantie of interessante gebeurtenis. Ook spullen uit de oude doos kunnen hier een grote bijdrage aan leveren. Het vasthouden van je oude knuffelbeer kan een heel ander gevoel oproepen dan alleen de gedachte eraan.

Tip 2. Maak een plan

Bedenk met welke intentie je jouw verhaal op papier gaat zetten. Waar wil je met je verhaal naartoe? Met andere woorden: wat is je einddoel en wat zou je de lezer willen meegeven? Dit maakt het beginnen een stuk gemakkelijker. Stel jezelf dus een doel. Een autobiografie schrijven betekent overigens niet dat je jouw gehele levensgeschiedenis op papier zou moeten zetten. Het kan zijn dat een ongeluk of een ziekte ervoor heeft gezorgd dat je leven drastisch is veranderd. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om een kortere periode te beschrijven.

Zaak is dat je uit je leven de elementen haalt die een breder publiek zullen aanspreken. Beter is zelfs als je er één element uithaalt. Daaraan kun je dan alles ophangen dat erdoor is beïnvloed. Ben je drie keer gezakt voor examens? Heb je een grote prijs in de Staatsloterij gewonnen? Heb je een ernstige ziekte overwonnen, of juist niet overwonnen? Heb je een tweeling gekregen? Werk je voor de voedselhulp? Was je politieagent? Ben je werkloos geraakt? Focus je op de gebeurtenis van je keuze, en beschrijf je leven langs die lijnen. Je lezers worden daardoor langs die herkenbare lijnen geleid. Ze kunnen zich specifiek in die gebeurtenis inleven en in de gevolgen ervan. Dat maakt jouw levensverhaal voor een breed publiek interessanter.

De Engelse komiek, schrijver, acteur en presentator Stephen Fry is een man met een kleurrijk verleden. Een verleden dat vele diepte- maar ook absolute hoogtepunten heeft gekend. Ontdek hier wat hem heeft aangezet om zijn verhaal op papier te zetten:

http://www.youtube.com/watch?v=mEk3O0kHXYg

Tip 3. Je biografie als roman

Schrijf je biografie op als een roman, want die verhalen lezen immers het prettigst. Het risico bestaat namelijk dat je dreigt te verzanden in een ‘en toen’-verhaal.

Tip 4. Wees niet bang om te schrappen en te herschrijven

Door je biografie als een roman op te schrijven, wordt het makkelijker om details die in eerste instantie van belang leken, te laten varen. Niet iedere gebeurtenis is van even groot belang. Schrijven is immers een proces waarin je dingen schrapt en herschrijft.

Leg je verhaal ook eens weg en pak het er op een ander moment weer bij. Door je verhaal even weg te leggen en het later weer na te lezen, kun je heel anders naar het gebruikte perspectief, de personages en je dialogen gaan kijken. Daarnaast is het aan te raden om jouw tekst uit handen te geven, zodat een ander je verhaal kan voorzien van feedback. Bepaalde situaties kunnen voor jou heel duidelijk zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn voor diegene die jouw verhaal beoordeelt en niet eerder met een soortgelijke situatie is geconfronteerd.

Tip 5. Lees biografieën van anderen

Het klinkt misschien gek, maar je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden als het gaat om het ontdekken van een bepaalde invalshoek. Deze manieren hoef je uiteraard niet te kopiëren, maar het geeft je wel een heleboel ideeën. Voor aanbevelingen kun je rondvragen bij familie en vrienden of laat je adviseren in een boekhandel.

Kijk voor meer tips eens op http://nl.wikihow.com/Een-autobiografie-schrijven.

 Mocht je op zoek zijn naar meer begeleiding, denk dan eens na over een cursus ‘(Auto)biografie schrijven’ via de LOI (http://www.loi.nl/hobby_en_vrijetijd/schrijven/autobiografie_schrijven/index.htm). Volg je deze cursus, dan kun je tot 35 procent korting ontvangen bij een uitgave van jouw boek via Boekscout.nl.

Marijke

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Creatief schrijven met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.