Anonimiseren en fingeren

Anonimiseren en fingeren - BoekscoutblogEerder schreven wij al een blog om je tips te geven voor het schrijven van een biografie. Maar wat als je in jouw verhaal ook dingen over anderen vertelt? Je wilt andere mensen immers niet kwetsen – hoewel… sommigen willen dat juist wel – met jouw boek.

Wat mag je schrijven over anderen en wanneer moet je anonimiseren of fingeren?

Toestemming vragen

Het is niet toegestaan andere mensen ergens van te beschuldigen zonder dat dit is bewezen. Alleen wanneer er een rechterlijke uitspraak is gedaan, is het niet nodig om te anonimiseren. In dit geval kun je alle gegevens over de desbetreffende persoon of instantie in je boek opnemen.

In alle andere gevallen geldt dat wanneer je mensen met naam en toenaam wilt noemen, je hiervoor toestemming moet vragen aan de desbetreffende personen. Ook wanneer je bedrijven of organisaties noemt, is het belangrijk dat je eerst navraagt of zij hiermee akkoord gaan.

Willen bepaalde personen, bedrijven of organisaties liever niet in jouw boek beschreven worden, dan is er nog geen man overboord. Er zijn namelijk ook manieren om je verhaal op papier te zetten, zonder dat duidelijk wordt over wie het gaat. Je kunt je boek namelijk ook anonimiseren en/of fingeren.

Anonimiseren

Spreek je in jouw verhaal over een ziekenhuis, dan is het niet noodzakelijk dat je de naam van het ziekenhuis noemt. Wanneer het ziekenhuis niet genoemd wil worden, kun je bijvoorbeeld spreken over het ziekenhuis of er zelf een naam voor verzinnen. Wanneer je over een persoon vertelt, dan kun je deze anonimiseren door de naam aan te passen, uiterlijke kenmerken te veranderen of weg te laten, de leeftijd aan te passen, enzovoorts. Verder is het raadzaam om plaatsnamen te veranderen of zelfs helemaal weg te laten, om zo iemands privacy te waarborgen.

Collection of avatar profile pictures Fingeren

Om je verhaal onherkenbaar te maken voor anderen, kun je het fingeren. Dit wil zeggen dat je gebeurtenissen zo aanpast, dat deze niet meer overeenkomen met de werkelijkheid. Verder kun je personages samenvoegen. Je kunt bijvoorbeeld de karaktereigenschappen van twee personen combineren en deze in één personage naar voren laten komen.

 

Disclaimer

Wanneer personages herkenbaar zouden kunnen zijn, is het raadzaam om in je boek een disclaimer (dat is een tekst die je vrijwaart van eventuele gevolgen) op te nemen. Je kunt hierbij denken aan een van de volgende zinnen:

Alle overeenkomsten tussen bestaande personen en personages in dit boek berusten op louter toeval.

Of

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Zo voorkom je dat anderen over de inhoud van je boek vallen.

Voor meer tips over het beschrijven van personages in je boek kun je een kijkje nemen op de volgende site: http://www.korteverhalenschrijven.nl/2011/05/20/hoe-je-een-tegenstander-opvoert-in-een-waargebeurd-verhaal

Kom je er niet uit? Dan kun je voor vragen of advies altijd bij ons terecht. Veel succes!

Chantal en Wieke

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Rechten met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.