7 praktische tips om je manuscript structuur te geven

Ebook design.

Het schrijven van een manuscript is één, het aanbrengen van structuur een tweede. Gelukkig schiet het tekstverwerkings-programma Word je te hulp met een paar handige functies. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Hoe kun je je manuscript indelen? Laten we beginnen bij de grote lijnen van je manuscript. Om de opmaak van je manuscript weer te geven, druk je allereerst op het knopje van het zogenaamde ‘onderwaterscherm’. Je vindt het in je werkbalk, bovenin je tekstverwerkprogramma. Wat je nu te zien krijgt, zijn alle verborgen opmaaksymbolen en alineamarkeringen. We bespreken de opmaakopties die een tekstverwerkingsprogramma je geeft.

1. Enters/harde returns
Een enter of harde return gebruik je wanneer je de eerstvolgende zin op een nieuwe regel wil plaatsen. Zolang je nog binnen één alinea typt, laat je de regels gewoon doorlopen. Aan het einde van de regel zal je tekstverwerkingsprogramma namelijk automatisch de woorden van je zin naar een nieuwe regel verplaatsen. Wanneer je aan het einde van een regel een harde return zou invoegen, terwijl de zin nog doorloopt, komt die afbreking straks middenin de tekst te staan als je boek op een ander formaat wordt opgemaakt. Enkel wanneer je wilt dat een nieuwe zin op een nieuwe regel begint, of wanneer je een witregel wil invoegen tussen twee alinea’s, gebruik je een harde return

Blog-Opmaaktips5

2. Spaties
Spaties kennen we natuurlijk allemaal als middel om twee woorden te scheiden. Dat is echter ook de enige functie die de spatie heeft. Gebruik geen spaties om een zin naar de volgende regel te verplaatsen; hiervoor kennen we nu immers de enter of harde return. Gebruik ook geen spaties om tekst te laten inspringen, zoals bij de eerste zin van een nieuwe alinea. Hiervoor kun je tabs gebruiken.

Blog-Opmaaktips6

Spaties worden weergegeven met zwarte puntjes. Je ziet aan de hoeveelheid puntjes dat de nieuwe zin door middel van spaties naar de volgende regel is gezet. Dit moet vervangen worden door een enter.

3. Tabs
De ‘tab’-knop op je toetsenbord gebruik je, wanneer je tekst wilt laten inspringen. Probeer het maar eens bij een stuk tekst in je tekstverwerkingsprogramma. Wanneer je op ‘tab’ drukt, springt de tekst van de eerste regel in de alinea in. Vind je de afstand die de tekst inspringt te groot? Dan pas je dit handmatig aan met de liniaal in Word. Bij het tabblad ‘Beeld’ kun je de liniaal aanvinken. Je ziet dan de volgende liniaal verschijnen boven je pagina’s:

Blog-Opmaaktips1

Het bovenste driehoekje geeft de afstand van het inspringen aan. Zoals je kunt zien, staat die hier op 1,25 centimeter. Wanneer je die afstand te groot vindt, klik je dit driehoekje aan en sleep je het naar links, totdat je de afstand goed vindt. Laat de knop dan los.

4. Hoofdstukindeling
Nu we toch over de indeling van hoofdstukken spreken: begin elk hoofdstuk (of ieder nieuw gedicht) op een nieuwe pagina. Dit kun je eenvoudig realiseren door, na de laatste zin van je vorige hoofdstuk, de toetsen control en enter tegelijk in te drukken. Je voegt dan een handmatig pagina-einde in. Probeer het maar eens. Je zult zien dat je cursor, na het indrukken van deze toetsencombinatie, automatisch op een nieuwe pagina wordt geplaatst.

5. Zoek- en vervangfunctie
Word biedt je een handige zoek- en vervangfunctie, waarmee je eenvoudig foutjes kunt opsporen of op grote schaal wijzigingen kunt doorvoeren. Je kunt op deze manier dubbele spaties opsporen, of fout geplaatste komma’s. Over het gebruik van de zoek- en vervangfunctie is al eerder een handige blog met uitleg verschenen, waar we je graag naar terugverwijzen.

6. Opsommingstekens
Wanneer je een opsomming wilt maken in je manuscript, is daarvoor in Word een functie beschikbaar, die de opsommingstekens voor je regelt. Je hoeft dus niet handmatig met streepjes en uitlijning te gaan werken, Word doet al het werk voor je! Je vindt de functie in je werkbalk bovenaan het document.

Blog-Opmaaktips3

Je kunt in dit menu kiezen voor verschillende symbolen. Je kunt ook kiezen voor een genummerde opsomming, het knopje daarvoor vind je direct naast de knop voor een opsomming met een symbool. Wil je de afstand aanpassen, waarmee de opsomming inspringt? Kijk dan terug naar de uitleg over het gebruiken van de liniaal.

7. Afbeeldingen
Afbeeldingen kunnen je boek meerwaarde geven en we bekijken dan ook graag de mogelijkheden om afbeeldingen in je boek op te nemen. Voor meer informatie over de auteursrechten van afbeeldingen verwijzen we je graag naar de eerder verschenen blog Auteurs- en portretrecht, waar moet je op letten?. Nu willen we graag de technische kant van het opnemen van afbeeldingen in je boek belichten. Waar moet je op letten?

Afbeeldingen moeten een minimale grootte hebben van 400 kB, zodat wij straks een scherpe druk kunnen waarborgen. Is de afbeelding kleiner, maar heeft het wel een duidelijke meerwaarde om de afbeelding toch op te nemen? Bespreek dit met je contactpersoon bij de afdeling Productie & Support. Wanneer je je manuscript instuurt, stuur ons dan een versie, waarin alle afbeeldingen al zijn geplaatst. Zo ontstaan er geen misverstanden over de locatie van de afbeeldingen in het boek. Zet de afbeeldingen ‘in de tekstregel’, zodat deze niet verspringen wanneer wij je manuscript op een ander formaat opmaken.

Blog-Opmaaktips4

Lever daarnaast alle afbeeldingen aan als losse jpg-bestanden met de eerder genoemde minimale bestandsgrootte. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van de individuele afbeeldingen beoordelen en waar nodig verbeteren.

Tot slot:
Heb je vragen over de vormgeving van je manuscript? Wij zijn natuurlijk altijd bereid om je hierin bij te staan. Neem contact op met je contactpersoon bij Productie & Support om de mogelijkheden te bespreken.

Marjet

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Taal, interpunctie en opmaak met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.