4 Hulpmiddelen bij het corrigeren

Hulp bij corrigeren - Boekscoutblog

Je hebt je verhaal afgerond. Wat moet dat een fantastisch gevoel zijn! Een mooi proces om op terug te kijken en tegelijk een mooi startpunt om het te perfectioneren. Voordat het in een echt boek terechtkomt, zal er een correctieronde plaatsvinden. Boekscout heeft handige hulpmiddelen voor je op een rij gezet die je helpen bij het corrigeren. Doe er je voordeel mee!

 1.       Spelling- en grammaticacontrole van Word

In alle Microsoft Office-programma’s is een functie aanwezig om de spelling en grammatica van je bestand te controleren. Als je een rood kronkellijntje onder een woord tegenkomt, weet je dat de checker actief is.

Ja, het is een handige functie, maar niet voor de volle 100% betrouwbaar. Je zult ook je eigen verstand moeten gebruiken. Foutieve werkwoordvervoegingen worden niet altijd als fout aangemerkt. Vindt is weliswaar correct Nederlands, maar wanneer ‘ik’ ervoor staat, moet die ‘t’ toch echt achterwege gelaten worden. Andere woorden worden ten onrechte als fout bestempeld, omdat de spellingchecker het woord niet kent.

manko spellingchecker Word

 

 

 

 

Wil je weten hoe het ook alweer zat met de werkwoordspelling? Kijk dan op onze eerder verschenen blog.

Ook kan een woord in de context foutief zijn, maar de spelling wel oké, waardoor deze niet als fout wordt gemarkeerd. Er is bijvoorbeeld een groot verschil of je personage een verrassing of een verassing voor oma in gedachten heeft. En Joep moet wellicht z’n wenkbrauwen fronsen wanneer hij de hatelijke groeten van iemand krijgt.

Zie de spellingchecker dus als een hulpmiddel, is ons advies. Corrigeren blijft toch echt mensenwerk.

Behalve de spellingchecker kun je veel tijd besparen bij je correctiewerk door gebruik te maken van de handige zoek- en vervangfunctie in Word. Sla er gerust nog eens onze eerde verschenen blog op na.

 

2.       Hoe schrijf je een woord ook alweer?

Het ouderwets opzoeken van een woord in het woordenboek uit de boekenkast is een tijdrovende klus. Gelukkig bestaan er ook digitale versies, zoals het (gratis) online woordenboek van Van Dale dat je vindt op www.vandale.nl. Als het ingetikte woord niet te veel afwijkt van de juiste spelling, wordt de goede versie getoond.

screenshot www.vandale.nl

 

 

 

 

 

 

Wanneer je niet precies weet welk woord je zoekt of wanneer je niet zeker weet of er tussen de twee woorden een koppelteken moet of niet, dan is de website www.nederlandsewoorden.nl erg handig. Het voordeel van de website is dat je kunt beginnen met typen en alle mogelijke opties tevoorschijn komen.

screenshot www.nederlandsewoorden.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de website www.mijnwoordenboek.nl  is een aanrader. Op deze website kun je onder andere een werkwoord intypen en alle mogelijke vervoegingen bekijken, maar je kunt er ook synoniemen vinden. Handig als je geneigd bent steeds hetzelfde woord te gebruiken.

 

3.       Hoe luidt het spreekwoord nu echt?

 ‘Hij haalt het onderste uit de kast’

‘Zij valt vanzelf een keer tegen de lamp’

‘De situatie steekt als volgt in de steel…’

Weliswaar vermakelijk, doch pijnlijk. Je kunt je voor deze fout behoeden, door je huiswerk goed te doen. Reguliere woordenboeken bieden voor de meest voorkomende spreekwoorden een oplossing.

screenshot Van Dale spreekwoord aap

Ook zijn er online spreekwoordenboeken te vinden, zodat je de plank niet misslaat, maar gewoon goed raakt:

4.       Taalkundige vraagstukken

Is het een meisje die of een meisje dat? Wanneer gebruik je dat en wanneer gebruik je wat?

Het antwoord op dit soort taalvraagstukken kun je vinden op websites als:

Wat gaat het vaakst fout in de Nederlandse taal?

Het Nederlands is geen eenvoudige taal volgens taalwetenschapper Sterre Leufkens, met veel regels en uitzonderingen. Bij Boekscout weten we inmiddels wat er veelal fout gaat in de Nederlandse taal. We hebben daar al aandacht aan besteed in onze vorige blog.  Nu hebben we een aantal concrete voorbeelden voor je op een rij gezet:

groter als mij / groter dan ik

jou moeder / jouw moeder

ik ben verbaast / ik ben verbaasd

Dan wordt je er gek van / Dan word je er gek van

Ik besef me / ik besef / ik realiseer me

Ik geef het boek aan hun / Ik geef het boek aan hen

De mannen werden beide onderscheiden / De mannen werden beiden onderscheiden

het boek wat ik lees / het boek dat ik lees

 

Tot slot:

Heb jij je manuscript nog niet foutloos? Geen nood! Wij kijken natuurlijk ook naar de inhoudelijke kant van je verhaal. We zullen een manuscript nooit afwijzen op enkel taal- en leestekenfouten. Stuur je manuscript naar ons toe; wij helpen je graag verder op weg.

Jorine

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in corrigeren met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.