Berichten van de uitgever: Zoek je een winkelier of een uitgeefpartner?

Uitgeefpartner - BoekscoutblogSinds kort biedt Bol.com een manier aan om zelf een boek uit te geven. De nadruk in deze zin ligt op “zelf een boek uitgeven”. Bol.com is van nature een winkel en zal ook altijd in termen van verkopen denken. En inderdaad: voor bijna alle hulp die je bij Bol.com vraagt, moet betaald worden. Je manuscript kan deels of geheel beoordeeld worden, maar voor geld. Je kunt advies krijgen van professionele schrijvers, maar voor geld. Je kunt het boek laten opmaken door een grafisch ontwerper en een marketingcampagne laten opzetten door een marketeer, maar voor geld. Véél geld. Het loopt makkelijk op naar duizenden euro’s. Hier zien we de winkeliermentaliteit van Bol.com goed in terug.

Dit alles is natuurlijk prima, maar voor een debuterende auteur is het belangrijk dat je niet bij het eind begint door op zoek te gaan naar een winkel waar je je eigen boek kunt kopen. Je hebt een partner nodig die samen met jou aan je boek wil werken. Een partner die, vanuit vertrouwen in jouw manuscript en met een jarenlange uitgeefervaring, het risico voor je neemt en je daarom ook niets laat betalen voor het uitgeven van je boek.

Dit is nu precies het concept van Boekscout. Onder mijn hoede zijn in samenwerking met auteurs zo’n 6000 titels gerealiseerd. De auteurs van wie wij de boeken uitgeven, kunnen in alle fases van het maken van hun boek op ons rekenen. Zo schrijven wij een beoordeling over je gehele manuscript, geven we je tips ter verbetering, helpen we bij de correctie, hebben we een actief aandeel in de promotie van je boek, geven we je op dit terrein ook inzicht en tips, maken we het binnenwerk op, ontwerpen we de cover en zorgen we voor de distributie van je boek.

Wij doen dit alles natuurlijk gratis, vanuit vertrouwen in de kwaliteit van jouw manuscript. Boekscout is immers een uitgever, en niet slechts een boekenproducent. Als de partner die het volledige risico draagt, zijn wij alleen maar gebaat bij een organisatie waarin alles optimaal is ingericht en toegespitst op een zo groot mogelijke kans op succes. Want als jouw titel niet (goed) verkoopt, maakt Boekscout verlies. Je kunt ervan op aan dat we weten hoe we dit moeten aanpakken. Met die 6000 titels hebben we een ongeëvenaarde ervaring met het uitgeven van boeken van debutanten.

Diezelfde ervaring met debuterende schrijvers heeft ons ook een goede realiteitszin meegegeven met betrekking tot de mogelijke verdiensten. Natuurlijk zijn er de ‘Fifty Shades of Grey’ verhalen die je worden voorgehouden bij productiebedrijven. Toch is dit enkel het topje van de ijsberg. Onder de oppervlakte van het water bevinden zich wereldwijd miljoenen debutanten die een dergelijke uitzonderlijke faam niet behalen. Dat is natuurlijk ook helemaal niet nodig om je boek rendabel uit te geven en mensen te laten genieten van jouw werk. Wanneer je echter bij een productiebedrijf met te grote verwachtingen aan de slag gaat, kan het zijn dat je op het zelf uitgeven van je eigen boek enorme verliezen maakt. Boekscout neemt dit risico voor jou wanneer we besluiten jouw boek uit te geven. Dat is nu precies het verschil tussen samenwerken met een winkelier of met een partner.

Lars Meiners, uitgever

 

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Berichten van de uitgever. Bookmark de permalink.