6 tips bij het schrijven van een kinderboek

Kinderboek schrijven - BoekscoutblogHet schrijven van een kinderboek is echt een vak apart. Ontmoedigende berichten als: “Kon je geen echt verhaal bedenken?”, of: “Dan was je zeker lekker snel klaar, of niet?”, kun je dus gerust laten voor wat ze zijn. Ook al is dit soort opmerkingen vaak als grapje bedoeld, grote schrijvers als Paul van Loon en Carry Slee hebben niet voor niets een hele carrière opgebouwd uit het schrijven voor kinderen. Maar hoe zorg jij er nu voor dat jouw boek de volgende Dolfje Weerwolfje wordt? Naast de tips op de website van Paul van Loon, helpt Boekscout je ook op weg bij het schrijven van een kinderboek.

Laat je inspireren


Wat vond jij als kind leuke boeken? Lees je favorieten nog eens na. Wat sprak je in deze verhalen zo aan? Deden de personages misschien dingen die eigenlijk niet mochten? Of lag het aan de zelfbedachte woorden van de schrijver? Houd vervolgens een lijstje bij met dingen die deze boeken zo bijzonder maken.

Zorg ervoor dat je deze lijst niet letterlijk gaat opnemen in jouw verhaal, want om echt succesvol te worden, zal je iets moeten bedenken dat nog niet eerder is gedaan. Je onderzoek is dus puur ter inspiratie.

Voor wie schrijf je?

Je wilt altijd zo goed mogelijk aansluiten bij de belevingswereld van je doelgroep. Voor welke leeftijdsklasse wil je schrijven? Jongeren hebben bijvoorbeeld meer interesse in persoonlijke relaties. Kinderen van negen zullen het avontuur in het verhaal belangrijker vinden.

Wees origineel

Dat jongens en meisjes andere interesses hebben, mag ook duidelijk zijn. Maar wees bewust van wat je schrijft en wees niet bang om stereotypen op de schop te nemen. Er zijn immers genoeg meiden die voetballen en jongens die balletten. Het kan heel origineel en verrassend zijn om juist de rollen eens om te draaien.

Kinderboeken schrijven

Maak het niet te kinderlijk!

Groot zijn, dat is waar alle kinderen naar streven, of ze nu vijf of vijftien zijn. Wil je een kind boeien, ga er dan bij het schrijven van uit dat het ‘echte’ mensen zijn, hoe klein dan ook.

Dit houdt praktisch in dat je verkleinwoorden (autootje, eendje, centjes) beter achterwege kunt laten. Aan de andere kant mag je best schrijven dat er iemand komt te overlijden. Kinderen zijn zich er al jong goed bewust van hoe de wereld werkt. Ze zullen het waarderen als ze zien dat jij als schrijver dit snapt en respecteert.

Probeer het uit

Heb je je verhaal bijna af? Zoek dan een aantal kinderen in de leeftijd waarvoor je hebt geschreven en test je verhaal. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je je verhaal op een school kunt voorlezen. Ken je een juf of een meester die je zo gek kunt krijgen?

Zorg wel dat je na het voorlezen je luisteraars de kans geeft om feedback te geven. Vragen die je ze kunt stellen:
–          Wat is je favoriete personage? Waarom vind je deze persoon zo leuk?
–          Is er iemand in het boek die je heel stom vindt? Waarom?
–          Zit er iets in het verhaal wat je niet snapt of wat je niet logisch vindt?
–          Als jij schrijver was, zou je dan iets aan het verhaal veranderen?
–          Als de schrijver nog een boek zou schrijven, welk personage moet er dan sowieso in?

Herschrijf!

Je las het misschien al bij de tips van Paul van Loon (zo niet, bekijk zijn site eens, heel leuk en inspirerend!), een goed boek is vaak al driemaal herschreven voor het echt goed is.

Ook al wil je nog zo graag je boek snel insturen, zorg eerst dat het nagekeken is en dat je alle feedback kritisch hebt bekeken. Natuurlijk hoef je niet alle gekregen feedback te verwerken in je verhaal. Het blijft immers jouw werk. En als je alle puntjes op de i gezet hebt, ben jij wellicht straks de nieuwe Paul van Loon! Wij zijn er in elk geval erg benieuwd naar!

Laura

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Creatief schrijven met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.