Wie wint de schrijversprijs BoekGoud 2013?

boekgoud_fcDe jury is alweer volop in beraad en aan het lezen geslagen om de winnaar van de schrijversprijs BoekGoud 2013 te bepalen. Wie heeft in het afgelopen jaar het meest intrigerende, bijzondere of spannende boek geschreven? De kansmakers binnen Boekscout.nl, Boekscout YO! en Boekscout Eigen Beheer zijn inmiddels bekend. Sta jij op de longlist?!

De spanning stijgt nu de longlists zijn gepubliceerd. Dat betekent namelijk dat er namen bekend zijn van potentiële winnaars. Uit deze poel van creatieve en inspirerende boeken zal vervolgens per prijscategorie een shortlist gevormd worden. Een zware, maar ook zeker een aangename taak voor de juryleden van BoekGoud. Zwaar, omdat een bepaald onderwerp niet direct je interesse kan hebben, terwijl het boek wel degelijk kunstig in elkaar zit. Aangenaam door de grote verscheidenheid waarmee je geconfronteerd wordt.

Waarom uitgeverij Boekscout de schrijversprijs BoekGoud in het leven heeft geroepen? Omdat BoekGoud tot doel heeft schrijvers in het Nederlandse taalgebied te stimuleren hun creativiteit ten volle te gebruiken, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat. Alle auteurs met wie Boekscout van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 een of meer uitgeefcontracten heeft afgesloten, dongen mee naar de prijs.

Waar moet een goed boek aan voldoen? Dat is nog best moeilijk om te bepalen, omdat de jury een uiteenlopende reeks categorieën voor hun kiezen krijgen. Een stripverhaal benader je immers anders dan een gedichtenbundel. En wat te denken van een thriller ten opzichte van een reisboek? Wat zijn dan de punten waar expliciet op wordt gelet? Een kleine greep daaruit:

Taalgebruik: Hoe is de auteur met de taal omgesprongen? Hier wordt gekeken naar de taalvaardigheden die de auteur heeft gebruikt in stijl, woordgebruik, zinsconstructies, eventuele dialogen, helderheid en eigenheid.

Herkenbaarheid: Is de auteur erin geslaagd het boek herkenbaar te maken voor een breed publiek?

Diepgang: Diepgang laat zich op allerlei manieren meten. Het eventueel aanwezige literaire karakter bij fictie is daar een van, maar de jury zal zich zeker niet alleen tot dat onderdeel beperken.

De lezer ‘vasthouden’: De mate waarin de auteur erin slaagt zijn/haar lezers te boeien en geboeid te houden is medebepalend bij de toekenning van de prijs. Het gaat hier om het beroep dat een auteur doet op de nieuwsgierigheid en/of de leerbehoefte van de lezers.

Er ligt dus een pittige taak klaar voor de jury, zeker als je weet dat de longlist voor de toekenning van BoekGoud in de categorie Boekscout.nl uit maximaal 15 titels bestaat. Voor de categorie Boekscout YO! gaat het om maximaal 10 titels en in de categorie Eigen Beheer bestaat de longlist uit maximaal 15 titels. Bekijk snel de longlists op www.boekscout.nl/schrijversprijs-boekgoud-2013.

Na de ontzettend goede ervaringen van vorig jaar is de jury wederom enthousiast aan de slag gegaan en heeft zij laten weten ook weer erg benieuwd te zijn naar het vele schrijftalent van dit jaar. De jury en het team van Boekscout kijken met veel plezier uit naar de feestelijke gala-avond op 14 maart 2014. Dé avond waarop de winnaars van BoekGoud 2013 bekend worden gemaakt!

BoekGoud-winnaars van 2012:

covers BG 2012

Boekscout.nl

Susan KerckHoffs – Dag kleintje… Troost door een persoonlijk afscheid

Boekscout YO!

Emma de Jager – Een stap vooruit

Eigen Beheer

Ren van Es – Maria Anna Dasovsky

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Berichten van de uitgever, Schrijversprijs met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.