5 tips voor ‘gelegenheidscorrectoren’

gelegenheidcorrectoren - BoekscoutblogStaan er fouten in je manuscript? In verreweg de meeste gevallen: ja. Dat is althans onze ervaring. Daarom schrijven we deze blog bij uitzondering niet voor auteurs, maar voor correctoren. En eigenlijk vooral voor ‘gelegenheidscorrectoren’. We raden auteurs namelijk altijd aan om iemand in de eigen omgeving te zoeken die zijn of haar manuscript kan corrigeren. Het moet namelijk, als wij het hebben gecontroleerd en inhoudelijk goed bevonden, altijd alsnog foutloos bij Boekscout worden ingeleverd. Ben jij zo’n gelegenheidscorrector die een auteur uit de brand wil helpen? Dan vind je hieronder een aantal tips die handig kunnen zijn bij het corrigeren.

Business man with report looking underwhelmed, horizontal

 

 

 

 

 

Vijf tips die het leven van een corrector makkelijker kunnen maken:

  1. De zoek- en vervangfunctie in Word. Hierdoor kun je eenvoudig vaak terugkerende fouten opsporen en verbeteren. Wij hebben hier eerder een handige uitleg over geschreven.  Hiervoor verwijs ik je door naar een ander bericht op onze blog. Het bericht vind je hier: http://www.boekscoutblog.nl/word-zoek-en-vervangfunctie-2/
  2. Wanneer het manuscript door onze afdeling Manuscriptbeoordeling beoordeeld is, zijn er ook opmerkingen bij gemaakt. Deze sturen we de corrector altijd op voorhand toe. Bestudeer deze opmerkingen goed en houd er rekening mee tijdens het corrigeren. De beoordelaar heeft een selectie van de fouten weergegeven per soort fout. Het gehele manuscript zal dus moeten worden nagekeken op soortgelijke fouten.
  3. Corrigeren is een precies werkje. Neem hier dan ook de tijd voor. Wij geven een deadline op maar dit is geen keihard ultimatum. Wanneer je merkt dat je meer tijd nodig hebt, laat dat dan aan de auteur weten. De auteur kan dan contact met ons opnemen voor een nieuwe deadline.
  4. Voor het corrigeren moet je erg geconcentreerd zijn. Kies er daarom voor om niet te lange stukken ineens te willen corrigeren. Hak de tekst liever in meerdere kleine stukjes.
  5. Mocht je ergens over twijfelen, schroom niet en vraag het ons. We werken allemaal naar hetzelfde doel: een foutloos manuscript. Als wij je door middel van het beantwoorden van vragen verder op weg kunnen helpen, doen we dat uiteraard graag.

Wanneer je toch aan het lezen bent, let dan ook op de verhaallijn en de personages. Vaak  is de auteur helemaal opgeslokt geraakt door het verhaal. Hierdoor kunnen foutjes in de verhaallijn zijn geslopen. Wanneer je zoiets opmerkt, laat dit de auteur dan weten, zodat het aangepast kan worden.

Bij het corrigeren van biografieën kan het belangrijk zijn dat namen zijn geanonimiseerd. Omdat jij alles nog eens helemaal doorleest, is het handig als je hierop let. Ook hier hebben wij een handige blog over geschreven. Deze vind je hier: http://www.boekscoutblog.nl/anonimiseren-en-fingeren/

Last but not least! Neem de correctieklus alleen aan als je zeker weet dat je de Nederlandse taal perfect beheerst. Het is natuurlijk ontzettend aardig dat je een kennis wilt helpen met het corrigeren van zijn of haar manuscript. Het is echter voor alle partijen frustrerend wanneer er toch nog fouten achterblijven. Voor de corrector omdat de inspanning zonder resultaat blijft, voor de auteur omdat het corrigeren nog niet is afgerond en voor Boekscout omdat wij van het manuscript dan nog geen boek kunnen maken.

Wij hopen dat je wat aan de bovenstaande tips hebt en we wensen je veel succes bij het corrigeren!

Cindy

Over Boekscout

Boekscout is in de eerste plaats een uitgeverij. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Stuur ons je manuscript gerust toe via www.boekscout.nl
Dit bericht is geplaatst in Berichten van de uitgever met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.